Hater å sette folk «i bås»
Når lekbetonte virkemidler brukes i treningen, som for eksempel når barna får være astroneuter og piloter mens de svever i slyngene, blir det strevsomme og tunge fort snudd til latter.

– Når de gjør øvelser i slynger bruker de egen kroppsvekt som motstand, og treningen krever at de har en bevissthet rundt hvordan kroppen fungerer. For noen er det nok å bare ligge og kjenne på kroppen i slyngene, mens andre kan gjøre progresjonsøvelser som er utrolig utfordrende. Alle kan gjøre de samme øvelsene, men på ulike nivåer. Det er utrolig kult, sier Jöves.

Gruppefølelsen er ifølge Jöves en nøkkelfaktor for motivasjon og progresjon i treningen.

– Hva skjer med selvtilliten til barn hvis de blir satt i bås? Det gir meg ståpels når jeg kan samle en hel gjeng med barn uten å peke på forskjeller, og likevel oppleve at alle får en god opplevelse og utbytte av treningen.

Barna lærer å knytte målsetningene sine opp mot hva en kan bruke treningen til utenfor senteret, i motsetning til å knytte det opp mot utseende, vekt og muskler.

IMG_1161

 

Vondt å se på feiltrening
Som personlig trener er det ifølge Jöves liten forskjell på å trene barn og voksne, sett bort i fra virkemidlene hun inkluderer i treningsprogrammene. Smerter i kroppen og symptomene på feiltrening er slående like, og det gjør henne vondt å se på hvordan lag og foreninger trener barna feil.

– Det gir et dårlig utgangspunkt. Mange trener veldig spisset, og jeg kan se på dem at de kommer til å få vondt hvis de fortsetter. Det er vel så viktig for barn som for voksne å få en komplett og balansert trening, som er sunn for hele kroppen. Vi ser nesten ikke slik trening i gymsalene i dag.

Men heldigvis er det ifølge Jöves ekstremt lett å se fremgang på barn etter bare et par treningstimer. Hun tror riktig trening tidlig i livet reduserer faren for smerter og problemer i voksen alder.

– Jeg ser tydelig at barna får en bedre kroppskontroll. Når jeg sier at de må korrigere øvelsene, opplever jeg at de klarer å gjøre de nødvendige endringene. Det klarer de ikke i starten. Barna må lære kroppen å kjenne, og det tar alltid litt tid før kroppen klarer å tolke nye signaler fra hjernen, og å forstå hva den skal gjøre i de ulike øvelsene, sier hun.

IMG_1221

 

Kjemer imot vrangforestillinger
Personlig trening av barn er ifølge Jöves svært lite utbredt. Hun tror det er nødvendig å bryte noen barriærer for å endre holdningene rundt barn og trening.

– Jeg tror personlig trening for barn nesten er et tabu-tema. Foreldre kan i dag finne på å si til hverandre «Er ikke det å sette litt høye ambisjoner for barnet ditt?», eller «Hva er det som feiler ditt barn?». Det er like viktig å trene riktig for barn som for voksne, og derfor er det så viktig å fjerne vrangforestillingene og fordommene.

Mange av foreldrene som velger å ta med barna sine på gruppetimene til Jöves, i tillegg til fottball, håndball og turn, har gitt henne rørende tilbakemeldinger.

– Jeg blir veldig rørt når foreldre skriver mail og kommer til meg og takker for at barna, som tidligere slet med dårlig kroppskontroll, nå har fått tilbake leken i hverdagen. Tidligere turte de kanskje ikke å delta i leken som alle andre. Det er noe stort for barn å få oppleve dette, avslutter Jöves.
IMG_1244trim